Alles wat je wil weten over acne
Bijna elke tiener heeft met hoge of lage mate last van acne. Dit zijn voornamelijk puistjes maar ook rode bultjes, onderhuidse ontstekingen of mee-eters in het gezicht of op het lichaam. Ook bij (jong) volwassenen kan dit voorkomen. Maar wat houdt het nu precies in en wat kun je ertegen doen? Dat lees je hier.
Welke vorm heb ik?
De meest voorkomende vorm die bestaat, zijn de bekende jeugdpuistjes. Hier hebben de meeste mensen het over als ze praten over acne. Zowat iedere puber ervaart deze vorm in zijn jeugd. Een ietwat ernstigere vorm is ‘acne conglobata’ waarbij sprake is van heftige ontstekingen. Resultaat hiervan is dat er rode, pijnlijke bulten ontstaan op vooral de rug. Als je acne zwaarwegende afwijkingen van de huid veroorzaakt, heb je een ernstigere of zeldzamere vorm, waar de dokter of specialist je meer over kan vertellen.
Hoe ontstaat het?
Puisten ontstaan wanneer een talgklier zwaar verstopt zit. Onder invloed van hormonen worden je talgklieren actiever en groter. Ze produceren dan meer talg. Dit talg, gecombineerd met dode huidcellen, veroorzaakt een verstopte klier. De talg hoopt zich op naar je huidoppervlak met als resultaat een mee-eter. Wanneer deze mee-eter ontsteekt ontstaat een pukkel, puist of abces. In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen wordt acne niet veroorzaakt door bepaalde eetgewoontes, overmatig zweet of een slechte hygiëne. Wel spelen onder andere genetische factoren, ondervoeding en make-up een rol.
Wat zijn de gevolgen?
Naast littekens en pigmentvlekken, veroorzaakt acne nog iets bij pubers en (jong) volwassenen. Omdat jeugdpuisten als schoonheid belemmerend en storend wordt ervaren kan het namelijk leiden tot een ongelukkig gevoel. Puistjes veroorzaken een gevoel van schaamte en angst, wat in sommige gevallen kan leiden tot een depressie. Ervaar je dit gevoel van verdriet? Pieker je vaak over acne en word je er heel onzeker van? Dan is het belangrijk dat je hierover praat. Doe dit met iemand in je naaste kringen, met een psycholoog of met de huisarts.
Wat kan ik ertegen doen?
Als je de doorsnee vorm van jeugdpuisten hebt, gaat dit vaak vanzelf over. Wat je kunt doen om dat te bevorderen, is je huid goed reinigen met lauw water. Gebruik hierbij geen zeep en doe het niet te vaak, want dan kan de huid gaan irriteren. Draag daarnaast zo min mogelijk make-up of make-up op waterbasis. Tenslotte is het belangrijk dat je de huid met rust laat. Als je aan de plekjes gaat zitten, kun je de ontsteking verergeren en kunnen littekens ontstaan.
Zijn er professionele middelen die me kunnen helpen?
Er zijn veel middelen tegen (hardnekkige) puistjes te vinden bij de drogist. Niet alle middelen werken, daarom is het slim om een deskundige in te schakelen: vraag aan een huisarts, apotheker of schoonheidsspecialiste welke behandeling het beste bij jou past. Ook zijn er medicijnen te vinden bij de apotheek of drogist, zoals Benzoylperoxide of Vitamine A-zuur. In sommige gevallen stuurt de arts je door naar een dermatoloog. Deze heeft specialistische kennis van de huid en aandoeningen hiervan.