Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Cocaïne effecten

Cocaïne is een van de meest krachtige stimulerende genotsmiddeen die gevonden kan worden in de natuur. In het algemeen heeft cocaïne een ongecontroleerd stimulerend effect in het lichaam. De effecten van cocaïne zijn snel na toediening en worden ook wel genoemd als een  “high”. Het snuiven of injecteren van cocaïne kan een hoge productie sneller dan andere toedieningswegen produceren. Gemeenschappelijke effecten van cocaïne omvatten:

  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogde hartslag
  • Pieken in hersenactiviteit

Het werkingsmechanisme van cocaïne

Cocaïne passeert gemakkelijk de bloed-hersen barrière (een van de weinige geneesmiddelen in staat om dit te doen) en voert de hersenen als het ware onmiddellijk naar een high die werkt door het stimuleren van de neurotransmitter met dopamine. In feite, cocaïne werkt door overstimulatie van de receptoren op het postsynaptische neuron van een hersenzenuw, hetzij door het verhogen van de hoeveelheid dopamine in de synaps door overmatige presynaptische vrijlating of door remming van het dopamine patroon van heropname of chemische verdeling. Omdat de receptoren worden gestimuleerd voor een langere periode van tijd, ervaart de gebruiker een verhoogde stemming, minder vermoeidheid, meer energie en kracht en rusteloosheid.

Overdosis cocaïne

Het belangrijkste probleem met cocaïne is dat het een onvoorspelbare vernauwing van de bloedvaten in het lichaam veroorzaakt, waardoor verminderde of verlies van bloedtoevoer naar vitale organen zoals de nieren, lever, hersenen en hart gebeurt. Cocaïne overdosis kan leiden tot orgaan beschadiging of beroerte. Bovendien kunnen hoge hoeveelheden cocaïne intense stimulatie uitoefenen op hersencellen die abnormaal hoge pieken van elektrische activiteit veroorzaken en tot levensbedreigende aanvallen leiden. Iedereen die cocaïne gebruikt, kan een overdosis ervaren omdat de zuiverheid van de door de straat aangebracht drug erg kan fluctueren.

Wanneer u een cocaïneverslaving ervaart is het handig om hulp in te schakelen door middel van een professioneel bekwaam persoon die u in gecertificeerde methodes begeleid met het afkicken en persoonlijke steun geeft om het ware probleem te bestrijden. U kunt bij instanties zoals: www.connection-sggz.nl terecht voor meer informatie.