Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Effecten van UV op het oog

banner-NLBEffecten van UV op het oog

Contact lenzen kunnen natuurlijk een bril vervangen bij het corrigeren van een reeks van zicht problemen. In de praktijk het bestellen van contactlenzen een simpele oplossing voor de mensen die regelmatig hun bril kwijtraken of per ongeluk beschadigen. Er is echter één ding wat lenzen niet kunnen en dat is het beschermen van de ogen tegen potentieel gevaarlijke zonnestralen, of om meer specifiek te zien, UV-straling. We gaan hier kijken naar sommige van de mogelijke effecten van UV-straling op de ogen en hoe degenen die jaren geleden al hun brillen omwisselden ten gunste van de lens eigenlijk nog steeds zo nu en dan goede oog beschermen moeten dragen.

Het zijn eigenlijk het hoornvlies en het bindvlies van het oog die een risico lopen bij het lang(er) blootstellen aan te hoge levels van UV-straling. Het hoornvlies is het transparante, koepel gevormde ‘raam’ wat de pupil en de iris bedekt en het licht breekt voordat het het oog binnenkomt door de pupil. Het bindvlies is het dunne membraan wat de binnenkant van het ooglid en de sclera, het witte gedeelte van het oog, bedekt.

Beide de hoorn en bindvlies kunnen een bepaalde verbranding oplopen door teveel blootstelling aan UV-straling. De ontsteking van het hoornvlies wat veroorzaakt wordt door deze overbelichting wordt fotokeratitis of lasoog genoemd, terwijl conjunctivitis de term is die een gelijke schade beschrijft aan het bindvlies.