Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Het eiwitdieet

Het eiwitdieet, ook wel het eiwitrijk dieet of proteïne dieet genoemd, is de laatste jaren erg populair geworden. Ondanks zijn populariteit kampt het echter nog steeds met veel onduidelijkheden.

Om te weten te komen of het eiwitdieet een goede optie is voor jou bieden we je daarom in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om een goede en gezonde keuze te kunnen maken omtrent het wel of niet volgen van een eiwitrijk dieet. Bovendien zetten we ook enkele voor- en nadelen op een rijtje.

Wat zijn eiwitten

Eiwitten (15%) zijn na water (60%) één van de grootste bestanddelen van je lichaam. Eiwitten zijn dus niet enkel goed voor je maar zellfs onmisbaar voor het lichaam. Ze dienen voor de spierbescherming en zorgen voor een vullend gevoel. Bij het volgen van een dieet met een laag eiwitgehalte wordt tijdens de verbranding in plaats van vet eerder de spiermassa aangesproken en heb je bovendien na elke maaltijd ook weer veel sneller honger. Dit zorgt ervoor dat je veel vaker gaat snaaien en je, je constant futloos voelt. Als je vet wil verliezen is het dus belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Wat is het eiwitdieet

Bij het eiwitdieet verhoog je de inname van proteïne/eiwit en beperk je tegelijkertijd het aantal koolhydraten. Simpel uitgelegd betekent dit dat vis, vlees, kaas, eieren, groenten en salades een groot deel uitmaken van je dagelijkse maaltijden terwijl brood, rijst, aardappelen, zoete vruchten, alcohol en suikers taboe zijn.

Voor- en nadelen

Mens en Gezondheid’ (www.mens-en-gezondheid.infonu.nl) vermeldt enkele van de vele voor- en weinige nadelen van het volgen van een eiwitrijk dieet.

De drie grootste voordelen zijn:

  1. Dankzij het eiwitdieet neemt je insulineniveau sterk af. Het dieet zorgt er namelijk voor dat grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel verdwijnen, of toch op zijn minst afnemen, en brengt dus je suikerspiegel in balans.
  2. Ewitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor spieren en het eiwitdieet zorgt er dus voor dat je spieren kunt opbouwen en je, je voortdurend fit voelt.
  3. Met het eiwitdieet kun je in relatief korte tijd veel gewicht verliezen. Let wel dat dit verloren gewicht grotendeels uit vocht bestaat.
  4. Doordat je veel eiwitten consumeert geniet je van een langdurig verzadigingsgevoel en heb je dus niet constant honger of behoefte aan koolhydraten.

De nadelen van het volgen van een eiwitrijk dieet zijn miniem maar belangrijk is dat je onthoudt dat dit dieet niet bedoeld is om jarenlang te volgen. Voortdurend extreem eiwitrijk eten kan op lange termijn namelijk leiden tot overconsumptie van cholesterol. Zorg er voor dat je nooit het zogezegde ‘eiwitplafond’ bereikt. Het eiwitplafond is de maximale grens van eiwitinname en bevindt zich rond de 25 tot 30 procent van de totale calorie inname. Naast eiwitten is dagelijks voldoende vet en niet geraffineerde koolhydraten eten dus de boodschap.

Enkele voorbeelden van bekende eiwitdiëten zijn het Atkins dieet, het Cambridge dieet en het Dukan dieet. Voordat je zo een dieet besluit te volgen, raadpleeg deze tabel van Be-Slank.nl om te bekijken hoeveel suiker er in de shake zit.