Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Hoe vind je een betrouwbare voedingssupplementen aanbieder?

Goede voeding

Gezondheidswerkers en hun organisaties, ontvangen elk jaar veel vragen van consumenten die op zoek zijn naar gezondheidsgerelateerde informatie, vooral over voedingssupplementen. Het is duidelijk dat mensen die ervoor kiezen om hun voeding aan te vullen met kruiden, vitaminen, mineralen of andere stoffen meer te weten willen komen over de producten die ze kiezen, zodat ze er weloverwogen beslissingen over kunnen nemen. De keuze om een voedingssupplement te gebruiken kan een verstandige beslissing zijn die voordelen voor de gezondheid oplevert. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze producten echter onnodig zijn voor een goede gezondheid of zelfs onverwachte risico’s met zich meebrengen.

Dingen om te overwegen alvorens een voedingssupplement te nemen

Gezien de overvloed en de tegenstrijdige aard van de informatie die nu beschikbaar is over voedingssupplementen, kan het zijn dat je hulp nodig heeft om de betrouwbare informatie van de twijfelachtige te sorteren. Hieronder vindt je tips en hulpmiddelen die je hopelijk zullen helpen om een slimme gebruiker van voedingssupplementen te zijn. De principes die ten grondslag liggen aan deze tips zijn vergelijkbaar met de principes die een slimme consument zou gebruiken voor elk product.

gezond

Moet ik nadenken over mijn totale dieet?

Ja. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de voeding van sommige mensen, maar niet ter vervanging van het evenwicht van de verschillende voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor een gezonde voeding. Hoewel je genoeg voedingsstoffen nodig hebt, kan te veel van sommige voedingsstoffen problemen veroorzaken. Je kunt online informatie vinden over de functies en potentiële voordelen van vitaminen en mineralen, evenals de veilige bovengrenzen voor voedingsstoffen.

Moet ik mijn arts of zorgverlener raadplegen voordat ik een supplement gebruik?

Dit is een goed idee, vooral voor bepaalde bevolkingsgroepen. Voedingssupplementen kunnen onder bepaalde omstandigheden niet zonder risico zijn. Als je zwanger bent, een baby verzorgt of een chronische medische aandoening hebt, zoals diabetes, hoge bloeddruk of hartaandoeningen, raadpleeg dan je arts of apotheker voordat je een supplement koopt of inneemt. Hoewel vitamine- en mineralensupplementen op grote schaal worden gebruikt en over het algemeen als veilig voor kinderen worden beschouwd, kun je je arts of apotheker raadplegen voordat je deze of andere voedingssupplementen aan je kind geeft. Als je van plan bent om een voedingssupplement te gebruiken in plaats van drugs of in combinatie met een ander geneesmiddel, vertel het dan eerst aan je zorgverlener. Veel supplementen bevatten actieve ingrediënten die sterke biologische effecten hebben en hun veiligheid is niet altijd verzekerd bij alle gebruikers. Als je bepaalde gezondheidsaandoeningen hebt en deze producten neemt, kun je jezelf in gevaar brengen.

Sommige supplementen kunnen in wisselwerking staan met recept- en vrij verkrijgbare geneesmiddelen.

Het nemen van een combinatie van supplementen of het gebruik van deze producten in combinatie met medicijnen kan onder bepaalde omstandigheden schadelijke gevolgen hebben, waarvan sommige levensbedreigend kunnen zijn. Wees alert op adviezen over deze producten, of ze nu alleen of in combinatie worden gebruikt. Bijvoorbeeld: Coumadine (een receptgeneesmiddel), ginkgo biloba (een kruidensupplement), aspirine (een OTC-medicijn) en vitamine E (een vitaminesupplement) kunnen het bloed verdunnen, en het nemen van een van deze producten samen kan de kans op interne bloedingen vergroten. De combinatie van Sint-Janskruid met bepaalde hiv-medicijnen vermindert hun effectiviteit aanzienlijk. Sint-Janskruid kan ook de effectiviteit van voorgeschreven medicijnen tegen hart- en vaatziekten, depressie, epileptische aanvallen, bepaalde kankers of orale anticonceptiemiddelen verminderen.

Goede voeding

Sommige supplementen kunnen ongewenste effecten hebben tijdens de operatie

Het is belangrijk om je arts volledig te informeren over de vitaminen, mineralen, kruiden of andere supplementen die je neemt, vooral vóór een electieve operatie. Je kunt gevraagd worden om minstens 2-3 weken voor de ingreep te stoppen met het gebruik van deze producten om potentieel gevaarlijke supplement/medicijn interacties te vermijden – zoals veranderingen in de hartslag, bloeddruk en verhoogde bloedingen – die het resultaat van je operatie nadelig zouden kunnen beïnvloeden.