Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Wat is hielspoor en hoe kom je er vanaf

Als je veel last hebt van hielpijn, kan het zijn dat je te maken hebt met hielspoor. Het is goed om hier op tijd achter te komen, zodat je maatregelen kan nemen om de pijn te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van wijdere schoenen of het nemen van rust. Maar wat is hielspoor nu precies en hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? Je leest het in dit artikel. Lees dus snel verder!

Wat is het?
Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Het kan zo zijn dat dit een ontsteking veroorzaakt onder de hiel. Dit kan erg veel pijn doen en uitstralen naar de rest van het been. Symptomen die bij de ontsteking kunnen passen zijn onder andere pijn bij bewegen en pijn in rust. Het kan zijn dat je een stekende pijn voelt onder de hiel bij langdurig staan of lopen. Gemiddeld hebben vrouwen er meer last van dan mannen, waardoor dit komt is niet precies duidelijk. De meeste mensen die er last van hebben zijn tussen de 40 en 60 jaar.

Wat kun je er aan doen?

Hielspoor is gemakkelijk te behandelen. Het is ook makkelijk te voorkomen, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om je voeten fit te houden en regelmatig te bewegen. Een actieve voet heeft namelijk meer doorbloeding, waardoor er minder snel ontstekingen kunnen ontstaan. Vervang hiernaast regelmatig je schoenen om hielspoor te voorkomen. Als je wel last hebt van hielspoor kun je gebruik maken van inlegzooltjes en bepaalde oefeningen. De zooltjes zullen zorgen voor demping, waardoor de pijn vermindert. Als je echt heel veel last hebt is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de huisarts.