Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Last van pijnlijke of stijve spieren? Een fysiotherapeut helpt je herstellen.

Het kan zijn dat je al een tijdje last hebt van pijnlijke of stijve spieren en/of gewrichten. Dit is natuurlijk niet zo fijn en werkt ook niet echt mee met het functioneren in het dagelijks leven. Sterker nog het kost je meer moeite om sommige taken te doen. Als je last hebt van spieren of gewrichten moet je zorgen dat ze voldoende rust krijgen om te kunnen herstellen. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het herstelproces en kan je de nodige adviezen geven over hoe je het beste kan bewegen en wanneer de spier of gewricht rust nodig heeft. De spieren en gewrichten moeten wel beweging hebben om soepel te blijven of te worden tijdens het herstelproces. Dit soepel houden is erg belangrijk voor een gezond herstel en de fysio kan je hier advies over geven, bijvoorbeeld wat voor oefeningen je kan doen om zo soepel mogelijk te zijn, maar niet overbelast te raken.

Het fysioproces

Bij het eerste bezoek aan de fysio vraagt en onderzoekt de therapeut naar waar de pijn en stijfheid nou precies vandaan komt. Dit wordt gedaan door voorzichtig aan het pijnlijke lichaamsonderdeel te voelen. De spieren en gewrichten worden gecontroleerd door ze zorgzaam te buigen en te strekken. Bij het onderzoek naar de conditie van de spieren wordt er gevraagd of de cliënt wil aangeven wanneer de beweging pijn doet en wanneer niet. Na dit onderzoek geeft de therapeut een aantal oefeningen mee die je kan doen om flexibel te blijven en de spier een stukje sterker te maken. Na het eerste bezoek worden er afspraken gemaakt voor het volgende bezoek. Bij de volgende bezoeken herhaalt dit proces zich weer tot je hersteld bent. Het kan ook zijn dat je altijd last blijft hebben en dat je naar de fysio gaat om minder last van je pijnlijke lichaamsonderdeel te hebben.

Waar vind ik een fysiotherapeut?

De praktijken van de fysiotherapeuten zijn overal wel te vinden. In bijna elke stad of dorp is er wel een fysiopraktijk te vinden. Als je bijvoorbeeld in Rijswijk woont is er vast wel een fysiotherapeut Rijswijk te vinden. Het kan ook zijn dat er meerdere praktijken zijn waar je voor kan kiezen. Een fysiotherapie Rijswijk zou vast niet de enige zijn in Rijswijk. Meestal zit een fysio wel in het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum in de omgeving, omdat een fysio natuurlijk voor de gezondheid van de mens wil zorgen.

Fysio na een operatie

De therapeuten helpen je graag met revalideren na een operatie. Denk bijvoorbeeld aan een operatie van de rug of nek, kruisbanden, enkels of schouders. Er zijn vele operaties waar je erna moet revalideren. Een gespecialiseerde praktijk kan jou hier goed bij helpen om weer flexibel te worden en optimaal te functioneren in het dagelijks leven. Het revalideerproces moet goed verlopen en daarom moet je goed op zoek gaan naar de beste praktijk en therapeut om jouw functionaliteit in een aantal weken weer optimaal te krijgen. Advies te vragen aan je dokter om zo bij een goede therapie terecht te komen is een goede optie.