Philippereuser

Alles over de gezondheid van uw lichaam

Wat is ‘slaapzand?’

logo (4)Wat is ‘slaapzand?’

‘Slaapzand,’ ook wel bekend als oog smurrie, is de korstige substantie die soms gevonden kan worden na het slapen in het hoekje van de ogen. Slaapzand is eigenlijk een opgedroogde ophoping van een dun waterig slijm wat geproduceerd wordt door de ogen, samen met huidcellen, bloedcellen, stof en tranen en wordt meer correct rheum genoemd. rheum ophoping kan bekend zijn voor iedereen die wel eens zijn zijn online contact lenzen koop en gebruik gewoontes heeft veranderd, misschien tijdens het veranderen van dagelijkse lenzen tot lenzen van de langere termijn.

Velen die zo’n verandering in multifocale contact lenzen maken, krijgen vaak te maken met een verhoging van de rheum productie in de eerste paar weken, terwijl de ogen wennen aan de nieuwe lenzen. Echter, zoals iedereen met kleine kinderen zal weten, kan slaapzand zich ook volledig onafhankelijk van contact lens gebruik ontwikkelen.

Tijdens tijden wordt rheum vlug en regelmatig weggeveegd door het knipperen van de ogen. De knipperende beweging, samen met tranen, wast de rheum weg van de ogen door een nasolacrimaal kanaal, wat beter bekend staat als de traanbuis, wat dus het stof en andere deeltjes wat vastzitten in de rheum wegvagen, die anders mogelijk het oog konden beschadigen. De traanbuis leidt naar de neus, waar de vloeistof mix dan later een zwaarder soort slijm wordt wat we allemaal wel kennen.